Trattoria Kraków

Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci i klienci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, która z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.

Restauracja Karmelicka Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako fundamentalne węglowodany, jakie towarzyszą posiłkom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym idealnym przykładem stereotypowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub też innym, równie smacznym daniem. Prosto, czysto oraz smaczne -o to chodzi!

Related Post

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *