przepis na prawdziwą włoską pizzę

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania.
mozarella

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
kanapki z mozzarellą   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
Skąd więc wziąć kreatywny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – de facto należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.

Related Post

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *