prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednakowoż równie porządnie znane są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby później oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak godziwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

dobre steki Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią bazę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co szczegółowo kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozmaitości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

Related Post

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *